کالای تجاری، انواع و قوانین مربوط به آنها
تجارت دنیایی گسترده از اصطلاحات و قوانین است که هرکس قصد ورود به این دنیا را داشته باشد، باید با آنها آشنا شود. واردات، صادرات، عوارض گمرکی و کالای تجاری و غیرتجاری ازجمله این اصطلاحات هستند که بازرگانان با آنها سروکار دارند. اما کالای تجاری و غیرتجاری چیست و چه تفاوتی با همدیگر دارند؟ در اینجا قصد داریم شما را با هر دو نوع کالا و نحوه واردات و صادرات آشنا کنیم. آنها آشنا کنیم
به چه کالایی تجاری گفته میشود؟
کالای تجاری به آن دسته از کالاها گفته میشود که با هدف فروش از کشور صادر یا به کشور وارد میشوند. حال ممکن است این کالاها به همان شکل به فروش برسند، یا بعد از تفکیک و بستهبندی در بازار عرضه شوند و یا بهعنوان یک ماده اولیه برای ساخت کالایی دیگر استفاده شوند.
صادرکنندگان، همان شرکتهای تولیدکننده یا بازرگانی هستند که کالاهای تولیدشده در ایران را به خارج از کشور صادر میکنند. همچنین، شرکتهای واردکننده نیز میتوانند از بازرگانان خارجی، نمایشگاههای بینالمللی، بازارهای خارجی و… کالاهای مورد نیاز خود را خریداری کرده و وارد بازار ایران کنند.
مهمترین فاکتوری که باعث میشود کالایی تجاری شناخته شود، پرداخت حقوق ورودی به گمرک (در حین خروج از کشور یا ورود به داخل) است. همچنین، کالای تجاری به اظهارنامه نیاز دارد و هر شرکت یا بازرگانی که قصد واردات یا صادرات کالای تجاری را دارد، باید عوارض گمرکی را پرداخت کند. در غیر این صورت، آن کالا قاچاق محسوب میشود.
مدارک لازم برای صادرات کالاهای تجاری
هر شرکت تجاری یا بازرگانی که بخواهد کالای تجاری را وارد یا صادر کند، به مدارک زیر نیاز دارد:
- گواهی بهداشت کالای تجاری (برای مواد غذایی و دارویی)؛
- داشتن کارت بازرگانی؛
- گواهی استاندارد کالای تجاری (برای برخی کالاها)؛
- ارائه یک نمونه از کالای تجاری؛
- ارائه پکینگ لیست؛
- برگه آنالیز کالا (در صورت نیاز)؛
کالای غیرتجاری
کالای غیرتجاری به کالاهایی گفته میشود که برای فروش در بازار نیستند و هدف از وارد یا صادرکردن آنها مصرف شخصی است. به همین دلیل، مقدار یا تعداد کالاهای غیرتجاری محدود است. علاوهبراین، برخی دیگر از کالاها نیز برای واحدهای تولیدی کاربرد دارند که با تشخیص سازمان گمرک ایران و وزارت صمت، جزو کالاهای تجاری محسوب نمیشوند. این کالاها عبارتاند از:
– ماشینآلات، قطعات صنعتی و تجهیزاتی که برای واحدهای تولیدی به کار گرفته میشوند.
– کالاهایی که قبل از ورود به داخل کشور بهعنوان نمونه برای آزمایشگاههای کشور ارسال میشوند.
– تجهیزات مورد نیاز برای واحدهای آزمایشگاهی، علمی، آموزشی، تحقیقاتی، پزشکی، بروشور، کتابچه فنی و تجاری کالا، نقشههای فنی و… .
– کالای تجاری و غیرتجاری به این دلیل از همدیگر تفکیک میشوند که قوانین واردات و صادرات هریک از آنها با دیگری متفاوت است. داشتن مجوزهای بازرسی، کارت بازرگانی و پرداخت عوارض گمرکی برای کالاهای تجاری اهمیت زیادی دارد و درواقع بدون این مدارک، واردات یا صادرات آنها عملی غیرقانونی است.
صاحب کالای تجاری
فردی که نسخه اصلی اسناد خرید و حمل کالا به نام او صادر میشود «صاحب کالای تجاری» است و ترخیصیه و سایر اسناد به نام او ظهرنویسی و صادر میشود. صاحب کالای تجاری میتواند شخصاً فرایند واردات یا صادرات کالاهای خود را انجام دهد و یا آن را به فرد دیگری (نماینده قانونی خود) واگذار کند. البته در این صورت ارائه وکالتنامه قانونی برای این فرد در زمان پیگیری واردات یا صادرات کالای تجاری ضرورت دارد.
در آخر
تجارت بهمنظور واردات و صادرات کالا صورت میگیرد که به رونق اقتصاد و برطرفکردن نیازهای مردم کمک میکند. آنچه در داخل تولید نمیشود، از طریق واردات تأمین میشود و آنچه تولید آن در ایران مازاد است، به کشورهای خارجی صادر میشود تا ارز کافی برای انجام سایر امور اقتصادی کشور به دست آید. در این زمینه تشخیص کالای تجاری برای طیکردن مراحل گمرکی و دریافت کارت بازرگانی اهمیت زیادی دارد.